Tips inför köp av fastighet

Det finns en rad saker man bör känna till innan man köper en fastighet, oavsett om det gäller ett eget boende eller en kommersiell fastighet. Vi listar några av de viktigaste och ger dig användbara och konkreta tips och råd.

Börja med banken

Börja med att ta kontakt med banken och boka in ett möte för att diskutera lånelöfte. På så vis vet du ungefär hur mycket du har att röra dig med, vilket underlättar när du väl ska börja titta på hus. I samband med besöket på banken kan du passa på att ansöka om bolån. Glöm inte att jämföra räntor!

Hitta rätt typ av fastighet

Nu är det dags att leta efter en fastighet som passar dig och dina önskemål. Innan du bokar in dig på visningar bör du dock läsa på om olika områden och om olika boendeformer. Vissa mäklare och företag, som exempelvis Nabo, är också specialiserade på en viss typ av boende, som bostadsrätter, villor, kommersiella fastigheter och så vidare. Det kan också vara bra att ta reda på lite om prisutvecklingen i de områden du helst vill bo. Det är inte heller dumt att räkna på boendekostnaden för ett par specifika objekt.

Dags för visning

Passa på att läsa objektsbeskrivningen noga när du väl är på visning, där finns nämligen all tänkbar information om fastigheten, såsom driftskostnader, uppvärmningssystem, pantbrev, servitut med mera. Du kan också be att få se en energideklaration för huset. Titta extra noga på ytskikt såsom tak, fasad och fönster. Var noga med att ta med eventuella renoveringskostnader när du räknar på kostnaden för boendet. Finns det en tillhörande vind eller källare bör du titta extra noga efter fukt- och mögelangrepp.

Besiktning och köp

Det är mycket viktigt att noggrant kolla upp vad det är man köper. Det görs enklast genom att boka in en besiktning. Själva besiktningen bör genomföras av en auktoriserad besiktningsman och du bör närvara. Ofta närvarar även säljaren, då det kan uppkomma fel och brister som behöver diskuteras.

När du väl har fått tillbaka besiktningsprotokollet och det ser bra ut, finns det inga hinder för att köpa fastigheten. Oftast sker det genom budgivning mellan flera parter, och budgivningen sköts av ansvarig mäklare. Det är dock säljaren som beslutar när budgivningen är över och säljaren har också rätt att sälja till vem den vill. När det står klart att du har vunnit budgivningen är det dags att skriva kontrakt. Det görs generellt sett på ansvarig mäklares kontor och både köpare och säljare närvarar. När både kontrakt och överlåtelseavtal är undertecknade av alla parter är affären i hamn.

I vissa fall skriver man in så kallade förbehåll i kontraktet och dessa ska då godkännas av såväl mäklaren som säljaren. Det kan gälla allt från lånevillkor till försäljning av den egna bostaden, dolda fel och så vidare. När alla papper är klara är det dags att betala handpenningen. Sen är det bara att vänta på själva överlåtelsen. Med nyckeln i handen är fastigheten din.

About the author

writers-blogily