Tips när du ska köpa hus

Ett husköp kommer vara en av de största affärerna du gör under din livstid. Oavsett i vilken stad eller ort du väljer att köpa så är det en ansenlig kostnad att köpa en fastighet. Men när du går i husköparfunderingar finns det en hel del att fundera på. Vi har listat ett par tips kring vad du bör fundera på när du väljer hus.

Bestäm en budget

Det första du bör göra är att definiera din budget. Detta kommer vara avgörande för vilka hus du kan titta på. När du köper ett hus kommer det finnas ett par kostnader du behöver ta höjd för från start.

  • Lagfartskostnad. En avgift motsvarande 1,5% av husets kostnad som betalas till lantmäteriet.
  • Pantbrevsavgift. Om du kommer behöva högre lån än vad det finns pantbrev utfärdat för fastigheten, kommer du behöva betala 2% av den överskjutande summan som pantbrevsavgift.
  • Kontantinsats. En fastighet kan endast belånas till 85% av värdet. Resterande 15% av priset är tänkt att betalas kontant. Om du inte har dessa pengar och ändå vill genomföra köpet kommer du behöva ta ett topplån med högre ränta för denna summa.
  • Besiktningar. Om du köper en äldre fastighet kan du vilja genomföra en besiktning för att säkerställa att det inte finns några större problem i fastigheten.

Räkna även sedan på de månadskostnader som kommer med att äga huset.

Definiera dina krav och önskemål

Efter att du definierat budgeten du har råd med kring huset bör du fundera över vilka krav och önskemål du har för ett hus. Kom ihåg att skilja på de två kategorierna. Kraven är punkterna som du inte kommer kompromissa kring. Om ett hus inte uppfyller detta så är huset inte aktuellt överhuvudtaget.

När du sedan tittar på hus bör du ha både din budget och din lista med krav och önskemål nära till hands. Det är lätt att bli charmerad av ett hus som egentligen inte är rätt för dig, enbart för att det känns bra vid visningen. Håll fast vid din plan för att så småningom hitta rätt hus.

About the author

writers-blogily