Läge, läge, läge

Den här texten är främst ämnad för dig som går i köptankar, för dig som letar ny bostad. För det här är några saker som är rätt viktiga om du som köpare vill värna din investering och någon gång i framtiden kanske till och med göra vinst på din bostadsförsäljning. Troligtvis har du redan läst titeln och listat ut vad detta kommer handla om. Läge.

Varför är läget A och O när det kommer till bostadsköp? Såhär ligger det till: det är enklare att renovera än att flytta ett helt hem. Vad detta betyder är att om du står i valet och kvalet mellan en nyrenoverad lya utanför stadsgränsen och en sliten fastighet i stadskärnan, eller ett nybyggt hus långt från havet på en kustort, och en sliten fastighet med havsutsikt är det den bostad med bäst läge du ska välja. Förutom att du alltid kan renovera din fastighet men sällan kan byta plats på den så har läget betydelse för möjligheterna du i ett senare skede som säljare kommer få. Oavsett vad som händer på bostadsmarknaden kommer en bostad i stadskärnan alltid vara attraktiv. Så är det. Samma sak gäller havsutsikt på kustorter. Ett nybyggt hus utanför centrum är absolut trevligt men skulle bostadsmarknaden sakta ner kanske du inte bara riskerar att gå back i affären utan kanske får du till och med svårt att sälja överhuvudtaget.

Undantaget i exemplet ovan är strandnära tomter på platser där havet stiger. Det är många ställen i Sverige där marken fortfarande reser sig över havet efter inlandsisens uttågande. Men det är även många ställen där havet stiger och tomterna som ligger strandnära riskerar inte bara att minska i värde och faktiskt ätas av havet. Inom en snar framtid kan det bli svårt att skaffa sig försäkringar på tomter som naturen systematiskt äter sönder. Glöm inte detta, köp inte en strandtomt som du är av med om ett decennium eller två!

Här kan du läsa mer om att köpa bostad.

About the author

writers-blogily