För och nackdelar med bostadsrätt

På dagens bostadsmarknad är det ofta svårt att få ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. I storstäderna kan det krävas många år i bostadskö och därför har det blivit vanligare att istället köpa en bostadsrätt.

Att köpa en bostadsrätt innebär ett köp av en andel i bostadsrättsföreningen. Det är bostadsrättsföreningen som äger huset och marken runtomkring lägenheterna. Andelen du köper ger dig rätt att använda en viss lägenhet i föreningen. Du har dessutom rätt att rösta vid årsstämman och andra föreningsmöten.

Fördelar med att bo i bostadsrätt

En av de största fördelarna med att bo i en bostadsrätt är att du inte behöver be om lov för att byta ut golv eller måla om väggar. Att köpa in material hos byggmax för att renovera köket eller badrummet är med andra ord fritt fram. Det ger en härlig frihetskänsla att kunna renovera med de färger och material som du trivs med utan att hyresvärden ska lägga sig i. Det finns dock en del saker som kräver godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Bland annat får du inte ta bort eller flytta en bärande vägg eftersom det leder till att huset blir mindre stabilt.

Ytterligare fördelar med att bo i bostadsrätt är att alla medlemmar har inflytande över stora förändringar. Alla viktiga beslut kräver att en majoritet av medlemmarna röstat ja till dem. Du kan dessutom engagera dig genom att gå med i styrelsen och på så sätt påverka ditt boende ännu mer.

Till skillnad från hyresrätten finns det inte någon ägare som vill tjäna pengar på ditt boende. Istället är det alla medlemmarna tillsammans som äger fastigheten. Det gör att månadsavgifterna brukar hållas låga och att nödvändiga renoveringar blir utförda.

Nackdelar med att bo i bostadsrätt

En av de nackdelar som finns med att bo i bostadsrätt är att du har större ansvar själv. Ibland kanske du måste delta i gemensamma städdagar och i vissa föreningar sköter även medlemmarna städning av trapphus. Du ansvarar också för att måla om och köpa nytt kylskåp eller spis om de går sönder. I en hyresrätt går det alltid att ringa om något inte fungerar i lägenheten.

Andra nackdelar med bostadsrätt är att du riskerar att bostadens värde går ner. Om du måste sälja och inte får ut lika mycket pengar för bostaden som du köpte den för riskerar du att gå med förlust. I värsta fall har du kvar lån för en lägenhet som du har sålt.

Oavsett vilken bostadsform du väljer är det viktigaste att du trivs i lägenheten och området där den ligger. Om du tror att du vill bo i en stad även på lång sikt är det för det mesta mer förmånligt att äga en bostadsrätt eftersom det blir billigare i längden. Om du bara har tänkt att studera eller jobba några månader på en ort passar det bättre med en hyresrätt.

About the author

writers-blogily