Så påverkar energiklassning värdet på din fastighet

Energiklassificering av fastigheter har blivit en allt viktigare faktor på den svenska bostadsmarknaden. Den ger en indikation på byggnadens energianvändning och kan påverka fastighetens värde. Med ett ökat fokus på hållbarhet, och möjligheten till gröna bolån, blir energiklassen en viktig aspekt för både köpare och säljare.

Vad innebär energiklassning?

Energiklassningen, som fastställs genom en energideklaration, visar en byggnads energiprestanda på en skala från A till G, där A är bäst och G är sämst. Denna deklaration är ett lagkrav sedan 2006 och ger en översikt över energianvändningen för uppvärmning, kyla, varmvatten och fastighetsel. Fastighetsel är den el som används för byggnadens gemensamma funktioner, som belysning i trapphus, hissar och fläktar. Sedan 2014 används den sjugradiga skalan för att göra det enklare att jämföra olika fastigheter. En energideklaration är giltig i tio år, men kan behöva uppdateras om större renoveringar som påverkar energianvändningen genomförs.

Hur tar jag reda på energiklassen?

För att ta reda på en fastighets energiklass behöver du titta i energideklarationen. Om deklarationen är utfärdad efter den 1 januari 2014 hittar du energiklassen (A-G) där. Äldre deklarationer kan sakna klassificeringen och anger istället energianvändningen i kWh/kvadratmeter.

Vad är obligatorisk ventilationskontroll (OVK)?

I energideklarationen framgår det också om en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) har utförts. OVK är en lagstadgad kontroll av ventilationssystemet i en byggnad och syftar till att säkerställa ett bra inomhusklimat.

Så påverkar energiklassningen värdet

En bra energiklass signalerar lägre driftskostnader, vilket är attraktivt för köpare. Detta gäller särskilt för villor och småhus där ägaren själv står för uppvärmningskostnaderna. En sämre energiklass, som F eller G, kan däremot avskräcka köpare och leda till lägre bud, eftersom det indikerar högre framtida energikostnader.

Energiklass och bostadsrätter

För bostadsrätter är situationen lite annorlunda. En studie från Linköpings universitet (E2B2), som analyserade över 21 000 bostadsrättsförsäljningar i sex svenska städer (Malmö, Göteborg, Linköping, Stockholm, Umeå och Luleå), visade att energideklarationer inte hade en statistiskt signifikant inverkan på priset på bostadsrätter. Forskarna menar att detta kan bero på att värme och varmvatten ofta ingår i månadsavgiften, vilket minskar incitamentet för den enskilde att fokusera på energiförbrukningen utöver hushållselen. Men även för bostadsrätter kan en bättre energiklass i föreningen leda till lägre avgifter och ökad attraktivitet på sikt.

Fördelar med Gröna bolån

Flera banker erbjuder gröna bolån med ränterabatt för bostäder med energiklass A eller B, ibland även C. Detta är ett ekonomiskt incitament som ytterligare stärker kopplingen mellan energiklass och fastighetsvärde.

Exempel på hur värdet påverkas

Även om det är svårt att sätta exakta siffror på värdeökningen kan en förbättring från exempelvis energiklass D till B innebära en märkbar skillnad i driftskostnader. Enligt Boverkets allmänna riktlinjer kan en sänkning av energianvändningen med 25% (vilket ofta motsvarar ett steg uppåt i energiklass) leda till betydande besparingar, speciellt i äldre hus. Dessa besparingar kan, över tid, översättas till ett högre marknadsvärde. Investeringar i energieffektivisering, som installation av solceller, kan också öka fastighetens värde.

Förbättra energiklassen – steg för steg

Det finns många åtgärder för att förbättra energiklassen. Större investeringar kan vara tilläggsisolering, byte av fönster eller installation av ett effektivare värmesystem, som bergvärme eller en modern värmepump. Mindre, men effektiva, justeringar inkluderar optimering av ventilationssystemet, justering av värmekurvan och förbättring av fönstertätningar. Värmekurvan styr hur varmt vatten som skickas ut i husets värmesystem beroende på utomhustemperaturen. Genom att justera värmekurvan kan man optimera energianvändningen.

Energiklassningens framtid

Nya EU-regler, genom Energiprestandadirektivet (EPBD), kommer att påverka energiklassningen framöver. EPBD är ett direktiv som syftar till att öka takten på energieffektivisering av byggnader inom EU. Detta innebär bland annat att gränsvärdena för de olika energiklasserna kan komma att skärpas, och att en större andel av det befintliga fastighetsbeståndet kan komma att klassas som mindre energieffektiva. Boverkets förslag syftar också till att harmonisera Sveriges energiklassningssystem med övriga Europa (Källa: Hemma Energy), vilket kan underlätta jämförelser över landsgränserna. Detta innebär att energiklassningen blir ännu viktigare, både ur miljö- och ekonomisk synvinkel.

Varför är energiklassning viktig för BRF:er?

För bostadsrättsföreningar (BRF) är energiklassning särskilt viktigt. Energikostnader är en stor del av driftskostnaderna, och en bättre energiklass kan leda till lägre avgifter. En bra energiklass kan också ge tillgång till förmånliga, gröna lån.

En smart och långsiktig investering

Att investera i energieffektivisering är en långsiktigt klok strategi, inte bara för plånboken och miljön, utan också för fastighetens framtida värde. En bra energiklass signalerar en välskött och modern fastighet, vilket kan vara avgörande vid en framtida försäljning. I takt med att energipriserna stiger och kraven på hållbarhet ökar, kommer en energieffektiv fastighet sannolikt att bli allt mer eftertraktad på marknaden.

About the author

writers-blogily