Köpa eller hyra bostad

Många funderar på om det är bäst att köpa eller hyra sin bostad och det finns för- och nackdelar med båda. Den som inte vill binda sig, och heller inte vill ta ett större lån har egentligen bara hyresavtal att välja på. Andra fördelar med att bo i en hyresrätt är att det kan vara bekvämare och man slipper underhålla sin bostad då hyresvärden ansvarar för att bostaden är i bra skick. Du slipper betala för större renoveringar i huset, även om man kan komma att drabbas av hyreshöjningar till följd av det, vilket leder in på ännu en fördel med att hyra din bostad. Man kan relativt lätt byta bostad efter uppsägningstiden som varierar mellan 1-3 månader. Även företag hyr allt oftare mer än bara utrymmena som kontorshotell södermalm där det ingår allt man behöver.

Att köpa en bostad

Det finns dock många anledningar att många ändå köper sin bostad och en av dem kan vara att det är svårt att hitta en passande hyresbostad. En annan anledning är att man ser det som en investering och kan även renovera bostaden som man själv vill, så länge man följer de allmänna riktlinjerna från huset man bor i. Har man dessutom möjlighet att lägga en större summa i kontantinsats kan man få ned lånet och därmed komma undan med en relativt låg månadskostnad. Man löper inte heller samma risk att oväntat bli av med sin bostad när exempelvis förändringar sker vid byte av hyresvärden. Många tycker även det känns bra att kunna äga sin bostad och även hyra ut den i andra hand vid behov.

Är det en bra investering?

Historiskt sett har det varit bra att köpa sin bostad och de flesta får senare ett överskott när man säljer den. Man bör ändå räkna med pengarna man betalar för lånet (ränta) och investeringar man säkert måste göra i bostaden (renoveringar) under åren man äger den. För att göra en vinst bör man nog räkna med att ha en bostad minst 10 år. Att bo i en hyreslägenhet innebär inte per automatik att man gör en sämre affär, eftersom man slipper lånekostnader och renoveringskostnader. Men då måste man spara pengar i exempelvis aktiefonder under samma tid som någon äger ett bostad, för att ”gå med vinst” under samma tidsperiod. Det är inte möjligt att veta vilket alternativ som är det bästa, men att äga sin bostad kan i alla fall ses som ett tvångssparande. Särskilt i huvudstadsregionen finns det extrema fall där bostäder snabbt klättrat upp i pris, men ingen vet hur framtiden blir. Till sist måste var och ens egna ekonomiksa situation avgöra om det är bäst att köpa eller hyra sin bostad. Även andra faktorer som hur och var man vill bo kan helt avgöra vilket av alternativen som är bäst.

About the author

writers-blogily