Köpa hus och renovera

Går du i husköpartankar? Att sitta hemma och titta på olika fastighetsförmedlingars hemsidor och drömma dig bort är både kul och frustrerande, särskilt om du hittar ett fint hus du skulle kunna tänka dig, men inte riktigt har råd med. Det är inte bara att ta lån och köpa, du ska ha råd med amorteringar och räntor dessutom, samt husets driftkostnad och eventuella renoveringsbehov.

Renoveringsdrömmar

Du har kanske en drömvision av att köpa ett äldre hus och renovera det så att det blir precis som du vill ha det. Precis de färgerna och materialen som du alltid har tyckt var så snyggt. Det är inte omöjligt alls med ett renoveringsprojekt, och dessutom brukar de hus som är i behov av renovering vara lite billigare att köpa. Många drömmer om att bo på landet, och det finns väldigt många hus på landet som behöver renoveras. Det brukar inte sällan tillkomma lite mark också, och vad kan vara bättre än att då införskaffa en traktor från Kellfri.se så att det blir ännu lättare att hålla ordning på en stor tomt eller kanske betesmarker?

Besiktiga huset innan köp

Innan du bestämmer dig för vilket hus du vill köpa så är det bra om du tittar efter hur friskt huset är och därför kanske bokar in ett möte med en besiktningsman. Det kan spela stor roll på både pris och renoveringskostnader att veta om det finns befintliga vattenskador eller kanske till och med mögel i huset. Titta också efter om huset har kommunalt vatten och avlopp, eller om det finns egen dricksvattenbrunn och enskilt avlopp. Det kan också vara så att vägen till och från huset ingår i en samfällighet där det är grannarna som sköter vägunderhåll och liknande. Är du beredd på att göra din del av jobbet och hålla vägen plogad på vintern?

Du får göra mycket på egen hand om du vill och känner att du har tillräcklig kunskap. Detta gör att du som är händig faktiskt kan renovera en hel del på egen hand i ditt nya hus och därigenom hålla nere kostnaden för renoveringen. Det kommer å andra sidan att ta längre tid än om du hade anlitat hantverkare, men om du ändå tycker det är roligt att pula lite hemma och köpt huset med just det i åtanke så går det ju inget om det tar lite längre tid, eller hur?

Anlita fackman

När det kommer till saker du inte får sätta fingrarna i själv är det främst elinstallationer som du bör anlita fackman till. Våtrumsarbeten är också viktigt att det blir ordentligt gjort, samt installationer av radiatorer, värmesystem och ventilation. Det vill säga VVS-arbeten i första hand, allt som rör sladdar och rör i väggar och golv. Tänk på att om du vill installera värmeslingor i badrumsgolvet så är det en fackman som gäller, för gör du det själv så är det inte bara farligt – även försäkringsbolaget kan ha synpunkter på att betala ut ersättning om något inträffar.

Tänk också på att använda dig av ROT-avdraget om du anlitar hantverkare.

Lycka till med ditt husköp och dina renoveringstankar!

About the author

writers-blogily