Att flytta hemifrån gör alla i olika ålder, några är i tonåren och några bor hemma tills de är vuxna. Detta är väldigt brett och individuellt. Det kan dels ha att göra med att det är ett stort steg att flytta, det behövs en inkomst och ett arbete. Dessutom är det inte lätt att hitta bostäder idag. Kontrakt i första hand på fastigheter tar lång tid att få, det finns andra alternativ att istället bo i andra hand och att bo med kompisar. Det finns många vägar att gå och det är en lång process för de flesta.
Den första bostaden brukar vara en mindre lägenhet, en lägenhet där det mest nödvändiga ryms. I början finns det sällan anledning att ha ett större boende än så. Det handlar om att flytta hemifrån och att lära sig att ta eget ansvar. Efter ett tag är det sedan dags för att byta till en större lägenhet, några gör det snabbare än andra. Anledningen till att byta kan vara för att flytta ihop med någon, eller att det finns inkomst nog att hyra något större istället. Kommer den möjligen så är det många som brukar ta den, framför allt när det är så knapert med fastigheter som det är idag. I de större städerna är processen längre än någonsin.
Egen bostad
Vägen till ett förstahandskontrakt kan se väldigt olika ut. Några har kontakter och lyckas få ett relativt tidigt och andra behöver flytta och byta runt många gånger tills ett sådant kontrakt är nått. Det viktiga dock är att alla har någonstans att bo, vägen är inte spikrak för alla. Men väl när den första lägenheten är erhållen i första hand så är det viktigt att ta tillvara på den chansen. Att måna om en fastighet är väldigt viktigt då det är många som skall bo i den efteråt. Fastigheten skall hålla i många år så den behöver tas omhand.
I en hyreslägenhet så är det inte så många kostnader som hyresgästerna behöver ligga ute med. Går saker och ting sönder med anledning av ålder och slitage så är det hyresvärden som står för kostnaden. Går saker däremot sönder med anledning av hyresgästernas påverkan, då är det hyresgästerna som står för kostnaden. Skillnaden i en bostadsrätt är däremot att ägarna köper sakerna själv, där ligger det inte så mycket ansvar på bostadsrättsföreningen som det gör på hyresvärdar. Sedan kan det vara visst underhåll som ingår och som är planerat i föreningen, men de mindre sakerna som används dagligen är det generellt ägarna som betalar för.
Att införskaffa en bostadsrätt eller hyresrätt kan det finnas både för- och nackdelar med. Detta beror helt på ens egna situation, vad som är möjligt och om det finns några planer framöver. Inget är egentligen bättre än det andra, det handlar enbart om hur ens situation ser ut.